منطقه پاشش ، اجزا خط رنگ پودری الکترواستاتیک و توضیحاتی در خصوص آنها – بخش دوم
منطقه پاشش یکی دیگر از اجزا خط رنگ پودری است که عمل رنگ آمیزی پودری در این قسمت انجام میشود. در سری مقالات اجزا خط رنگ پودری الکترواستاتیک و توضیحاتی در خصوص آنها قصد داریم تا شما را با اجزا خطر رنگ پودری آشنا کنیم و توضیحاتی در خصوص هر کدام بیان کنیم. در مطلب اجزا خط رنگ پودری الکترواستاتیک و توضیحاتی در خصوص آنها – بخش اول در تمام اجزا خط رنگ پودری را معرفی کردیم و در خصوص زیرسازی و منطقه خشک کن توضیحاتی را بیان کردیم. در ادامه قصد داریم در خصوص منطقه پاشش ، کوره پخت و رنگ آمیزی پودری نکاتی را با هم بررسی کنیم. با سالی فام همراه باشید.
منطقه پاشش
در فرایند رنگ آمیزی پودری از منطقه پاشش یا اتاقک پاشش به عنوان مهمترین جز از اجزا خط رنگ پودری یاد میشود. ضخامت، یکنواختی، کیفیت و میزان مصرف رنگ از جمله مواردی است که کاملاً متناسب با سیستم منطقه پاشش است. هر قدر سیستم منطقه پاشش و کارایی آن بهتر و سیستم بازیافت بهتری داشته باشد کار نهایی با کیفیتتر خواهد بود و میزان رنگ مصرفی به ازای واحد سطح کمتر خواهد شد.
قسمتهای اصلی منطقه پاشش
هر منطقه پاششی برای رنگ آمیزی سطوح مختلف به چهار قسمت اصلی نیاز دارد. این قسمتها عبارتاند از:
- واحد تغذیه پودر
- تفنگ پاشش پودر الکترواستاتیک
- واحد تأمین هوای فشرده
- کابین پاشش و سیستم بازیافت
البته باید توجه داشت که اینها تنها قسمتهای اصلی و اساسی منطقه پاشش هستند و هر منطقه پاششی برای بهبود کارایی نیاز به اجزا و مکملهای دیگری نیز دارد.
در عملیات رنگ آمیزی پودری ، پودر رنگ الکترواستاتیک از درون واحد تغذیه و توسط یک شلنگ به تفنگهای پاشش، فرستاده و پمپ میشود. این تفنگها پودر را به صورت تودهای غبار مانند به سمت قطعه میپاشند. هوایی که باعث پمپ شدن رنگ به درون تفنگ میشود در کنار قطعاتی که در تفنگ برای باردار کردن پودر وجود دارد نیروی رانش کافی را ایجاد میکنند تا پودر بتواند به سمت قطعه پاشیده شود. یک میدان جاذبه مغناطیسی میان پودرهای باردار و قطعه متصل به زمین شکل میگیرد که پودرها را به سمت قطعه میکشد و باعث میشود تا رنگ پودری بر روی سطح قطعه بنشیند. مقدار پودر اضافه پاشیده شده توسط تفنگ که به سطح قطعه نمیچسبند توسط جریان هوا به سیستم بازیافت وارد میشوند و سپس پودرهای بازیافت شده به صورت دستی یا خودکار به داخل محفظه تغذیه برگردانده میشوند. معمولاً سیستم بازیافت به این شکل عمل میکند که هوا از داخل یک صافی که به آن صافی نهایی یا مطلق گفته میشود عبور داده میشود و پس از آن به عنوان هوای تمیز به داخل کابین پوشش و اتاق کارگاه بازگردانده میشود. پس از انجام این عملیات قطعه مورد نظر را از اتاق پاشش خارج میکنند و درون کوره قرار میدهند. منطقه پاشش انواع متفاوتی مانند کابین پوشش پودر با سیستم بازیافت سیلیکونی، کابین با سرعت تغییر رنگ بالا و بازیافت سیلیکونی، کابین پاشش افقی، کابین تسمهای و کابین با نقاله زمینی دارد.
کوره پخت
عملیات رنگ آمیزی پودری به حساسترین مرحله خود یعنی پخت رسیده است. برای ذوب کردن، جاری شدن رنگ بر روی سطح و پختن پودری که بر روی سطح پاشیده شده نیاز است که قطعه درون کوره قرار بگیرد. در این زمان باید میزان حرارت به دقت کنترل شود زیرا دمای سیال شدن رنگهای پودری با یکدیگر فرق میکند. همچنین باید توجه داشت که برخی از اشیا توان تحمل گرما تا دمای مشخصی را دارند و اگر دما از میزان معین بالاتر رود، ممکن است قطعات آسیب ببینند. مولکولهای رنگ پودری پس از رسیدن به دمایی معین شروع به انجام واکنش عرضی با یکدیگر میکنند و به هم میچسبند. برای مواد ترمواستاتیک کنترل این فرایند سختتر است و باعث پیچیدهتر شدن کار میشود. کیفیت نهایی رنگ بر روی قطعه ارتباط مستقیمی با یکسان بودن دمای تمام سطح قطعه در کوره دارد. زمانی کار با کیفیت خواهد بود که تمام سطح قطعهای که در کوره قرار گرفته به صورت یکسان حرارت ببیند و دمای یکسانی داشته باشند. همین امر موجب شده تا نیاز باشد کوره پخت با کیفیت بسیار بالایی ساخته شود، مجهز به وسایل کنترل و سنجش به روز و کارآمدی باشد و قابلیت تولید یکنواخت گرما را داشته باشد. برای ساخت کورههای پخت رنگ پودری باید به موارد بسیار زیادی توجه شود. مهمترین مواردی که در ساخت کوره پخت باید به آن توجه شود عبارتاند از:
۱- قطعه:
توجه به اندازه قطعاتی که قرار است در کوره قرار بگیرند، وزن آنها و محدودیتهای دمایی که دارند اولین نکتهای است که باید به آن توجه ویژهای شود.
۲- نقاله:
نقاله وسیلهای است که قطعه را به داخل کوره میبرد و در آن نگه میدارد. نوع نقاله، وسیله نگهدارنده قطعه و سرعت حرکت نقاله از جمله مواردی است که باید در خصوص آن فکر و تصمیمگیری شود.
۳- رنگ آمیزی پودری:
نوع فرمولاسیون پودر، ضخامت پودر استفاده شده بر روی سطح، نمودار پخت، رنگ، جلا و آزمایش پخت از دیگر مواردی است که باید قبل از ساخت کوره به آنها توجه شود.
برای اینکه بتوان سیستمی یکپارچه و مناسب داشت و تجهیزات لازم با موفقیت نصب شوند باید تمام این شاخصها را در نظر داشت و به اطلاع تولیدکنندگان تجهیزات کارگاههای رنگ پودری رساند. اجزا خط رنگ پودری مانند منطقه پاشش و کوره باید از هارمونی و تناسب خوبی برخوردار باشند تا بتوان کیفیت کار را تضمین کرد. کورههای پخت از دو روش متفاوت برای گرمادهی استفاده میکنند. این سیستمها شامل سیستم همرفتی هوای گرم با استفاده از امواج گرمازا و تشعشع مادونقرمز است.
منطقه خنک کننده
تونل خنک کننده آخرین جزء از اجزا خط رنگ پودری الکترواستاتیک است. قطعه پس از قرار گرفتن در کوره و تکمیل فرایند رنگ آمیزی پودری ، وارد منطقه یا تونل خنک کننده میشود. در این منطقه تعدادی فن وجود دارد که قطعه را خنک و رنگ پودری اعمال شده بر روی آن را تثبیت میکنند. تعداد فنهای موجود در منطقه خنک کننده ارتباط مستقیمی با دمای کوره، اندازه قطعات و کارگاه دارد.