رنگ کاری قطعات پلاستیکی
رنگ کاری قطعات پلاستیکی نیاز به ترفندهای خاصی دارد. رنگ آمیزی اشـیا پلاسـتیکی یکی از ویژگیهای مهم در هنگام تولید و فروش محسوب میشود. رنگ آمیزی سطوح پلاسـتیکی براساس نوع کاربری و نیاز مصرفکننده متفاوت است. رنگ آمیزی قطعات پلاستیکی باید بهصورت تخصصی انجام شود تا کیفیت خود را از دست ندهد. بهطورکلی رنگ کردن سطوح پلاستیکی برخلاف سطح چوب، کار سادهای نیست و رنگ بهسادگی به آن نمیچسبد. این مشکل را میتوانید با زیرسازی مناسب سطح حل کرده و در صورت آمادهسازی مناسب پلاستیک را با موفقیت رنگ نمایید. این نکته را در نظر داشته باشید که رنگ براساس نوع پلاستیک بهویژه بهدلیل استفاده مداوم، ترک میخورد و یا پوستهپوسته میشود. تمام سطوح پلاستیکی نظیر کفپوش لمینت، وان، دوش حمام یا پیشخوان آشپزخانه برای رنگ آمیزی گزینه مناسبی محسوب میشوند.
نحوه رنگ کردن لوازم پلاستیکی
رنگ کاری قطعات پلاستیکی دارای چالشها و ترفندهای خاصی است. در حالت عادی، رنگ روی پلاستیک سُر میخورد و یا دلمه میشود. این امکان وجود دارد بعد از خشکشدن بلافاصله پوستهپوسته شود و بریزد. تولیدکنندگان رنگ هنگامیکه متوجه شدند پلاستیک و لوازم پلاستیکی جزء جدانشدنی زندگی امروزه شده است، به فکر یک راهکار افتادند. آنها شروع به تولید اسپری رنگهایی کردند که چسبندگی بهتری داشتند و در برابر پوستهپوسته شدن مقاومت بالایی دارند. اسپری رنگها برای رنگ کردن پلاستیک استفاده میشوند، اما برای رسیدن به نتایج بهتر، باید قبل از رنگ آمیزی سطح کار را آماده نمایید.
آمادهکردن سطح کار برای رنگ آمیزی سطوح پلاستیکی
-
تمیزکردن سطح کار با آب
ابتدا سطح کار را با استفاده از آب ولرم، پودر شوینده، پارچه کهنه و یا اسفنج تمیز نمایید. بههیچعنوان کف مواد شوینده روی لوازم پلاستیکی باقی نماند.
-
سنباده زدن سطح کار
سطح کار صاف و صیقلی را سنباده کنید. رنگ سطوح پلاستیکی مات و زبر نسبت به براق و صاف بهتر میچسبد. با توجه به اینکه اغلب لوازم پلاستیکی براق و صیقلی هستند؛ بنابراین یکی از مهمترین مراحل رنگ آمیزی اشـیا پلاسـتیکی سنبادهزنی بهشمار میرود.
-
پاککردن سطح کار از خاک سنباده
در این مرحله اقدام به تمیزکاری سطوح کار از طریق الکل ایزوپروپیل کنید تا بهصورت کامل خاک سنباده از روی سطح پلاستیک برداشته شود. شما میتوانید الکل ایزوپروپیل را روی تکهای پارچه قرار دهید و اقدام به پاککردن سطح کار نمایید. این کار را باید تا جایی تکرار نمایید که ذرهای خاک روی پارچه جمع نشود.
شروع رنگ آمیزی سطوح پلاستیکی
برای پاشیدن رنگ عجله نکنید
لایه اول پلاستیک را با استفاده از اسپری، رنگ کنید. برای رنگ کردن پلاستیک باید صبر بسیار زیادی داشته باشید. برای رنگ آمیزی سطح چوب، کاغذ و کارتن 2 لایه رنگ کافی است، در این صورت لوازم پلاستیکی کاملاً هستند. سطوح پلاستیکی هیچگونه منافذی برای جذب رنگ ندارند. در صورت امکان میتوانید کار را بهصورت افقی بخوابانید. در ادامه اسپری را خوب تکان دهید و برای امتحان کردن آن میتوانید در هوا یا روی یکتکه پارچه بزنید تا اطمینان حاصل نمایید بهسادگی کار میکند. برای رنگ آمیزی باید اسپری را در فاصله 20 تا 30 سانتیمتری و با زاویه 45 درجه قرار دهید. شما میتوانید بهآرامی برای آغاز رنگ آمیزی تمام قسمتهای پلاستیک را با اسپری رنگ نمایید. برای ممانعت از شره کردن رنگ، سعی کنید تمام سطح کار را در چند نوبت رنگ آمیزی نمایید.
لایههای بعدی رنگ را مانند مرحله اول اعمال نمایید.
برای خشکشدن رنگ باید حداقل سطوح پلاستیکی را در محیط گرم و خشک قرار دهید. هنگامی سطوح پلاستیک خشک است که در زمان لمس کردن خشک و سفت باشد نه چسبناک. در صورت مشاهده شرههای کوچک خشک شده میتوانید آنها را با استفاده از سنباده صاف کنید. برای این کار، باید ابتدا رنگ بهصورت کامل خشک و سفت شده باشد، در غیر این صورت سطح کار لک شده و رنگ آن بهسادگی برداشته نمیشود. بهطورکلی لایه دوم را مانند لایه اول با استفاده از اسپری رنگ کنید. برای خراب نشدن کار باید قوطی اسپری را دور نگه ندارید. در صورت دور نگهداشتن قوطی اسپری، نتایج کار پوششی دانهدانه میشود که پوششدهی مجدداً آن سخت است. برای خشکشدن لایه دوم نیاز به 2 تا 3 ساعت است. بعد از خشکشدن لایه دوم، باید برای اعمال لایه نهایی اقدام نمایید.
نکاتی که باید قبل از رنگ آمیزی اشـیا پلاسـتیکی بدانید
افراد برای رنگ کردن قطعات پلاستیکی نیاز به مهارت و تکنیک منحصربهفردی دارند. در غیر این صورت رنگ روی قطعات لخته میشود و بعد از خشکشدن پوستهپوسته خواهد شد. در این صورت برای این کار باید از اسپریهای رنگی که دارای چسبندگی بالایی هستند، استفاده کنند. نکاتی که باید در هنگام رنگ کردن قطعات پلاستیک رعایت کنید، شامل موارد زیر هستند:
- برای ازبینبردن هرگونه آلودگی بر روی قطعات میتوانید اقدام به شستوشوی اشیا پلاستیکی کنید.
- صبر کنید تا قطعات پلاستیکی خشک شوند.
- بر روی قطعات پلاستیکی توسط کابین ایزوله بهصورت یکنواخت اسپری کنید.
- انتخاب سیستم بازیافت، کوره مناسب و اتوماتیک برای پخت رنگ با دمای سازگار و سپس منتقل کردن قطعات با حرکتی منظم و پیوسته که در طول مسیر صدمهای به قطعات وارد نشود.
- برای رنگ کردن قطعات و اسباببازیهای رنگی هنگام تولید همان موقع با دستگاه تزریق اقدام به ساخت پلاستیک میکنند. در این صورت رنگ را به دانههای مخصوص پلاستیک میافزایند، هرچند به همان اندازه درون دستگاه تزریق میریزند و بههمین ترتیب قطعات پلاستیکی به همان رنگ تزریقی ساخته میشود.
رنگ کردن قطعات پلاستیکی خودرو
در حال حاضر برای طراحی و تولید اتومبیلهای جدید باهدف کاهش وزن و سبک شدن خودروها اقدام به استفاده از قطعات متعدد پلاستیکی بهجای فلزی میکنند. قطعات پلاستیکی بهسبب مزایای مکانیکی بالا، ظاهر مناسب و امکان رنگپذیری، جایگاه خاصی در صنایع خودروسازی دارند. بهکارگیری پلاستیکها در صنایع خودروسازی، موجب بیشتر شدن دوام، افزایش مقاومت قطعات در برابر خوردگی، انعطافپذیری در طراحی و کاهش هزینهها میشود. قطعات پلاستیکی خودروها شامل لوازمیدکی نظیر درها، حفاظهای ایمنی، سپر، جلوپنجره، آیینه بغل، دستگیرهها و سایر قطعات متفرقه هستند.
شیوه رنگ کاری قطعات پلاستیکی و وسایل یدکی خودرو با سطوح فلزی استفاده شده در خودروها متفاوت است، در نتیجه مواد اولیه موردنیاز آنها نیز مغایر خواهد بود. بهتر است رنگ کردن قطعات پلاستیکی از طریق افراد متخصص و باتجربه انجام شود. اگر رنگ آمیزی بهصورت درست و اصولی انجام شود، دوام آن بیشتر خواهد شد. بهطورکلی اگر به رنگ آمیزی قطعات پلاستیکی خودرو توجه نشود و کار به افراد بیتجربه و غیرمتخصص واگذار شود، خروجی کار بیکیفیت است. در این صورت نتایج بهدستآمده دارای طول عمر بالایی نیست. برخی از افراد قصد دارند قطعات پلاستیکی خودروی خود را از طریق پاشش اسپری رنگآمیزی نمایند. این کار بهدلیل رعایتنکردن مراحل و اصول رنگ آمیزی دوامی ندارد و افرادی که از این روش استفاده میکنند، بعد از گذشت مدتزمان کوتاهی شاهد تخریب و پوستهپوسته شدن رنگ هستند.
در قطعات پلاستیکی از چه رنگهایی استفاده میشود؟
برای رنگ کاری قطعات پلاستیکی از رنگهای متعددی استفاده میشود. این نوع رنگها شامل رنگهای وارداتی، ترکیب و منحصربهفرد هستند و از طریق پروسه پاشش روی سطوح پلاستیکی پاشیده میشود. در صورت نیاز میتوانید با استفاده از لیزر و چاپ روی سطوح ناصاف اسپری کنید. الکترواستاتیک کورهای یکی از روشهای رنگ آمیزی قطعات پلاستیکی محسوب میشود. نوع رنگهای بهکار گرفته شده شامل اپوکسی، پلیاستر، اپوکسی پلیاستر و پلی اتن هستند. مدل رنگها میتوانند بهصورت مات، براق، متالیک، چکشی، چرمی و سمبادهای باشند. این امکان وجود دارد روش رنگ آمیزی بهصورت پاشش داخل آبشار، پخت درون کوره و آون باشد.
مراحل رنگپاشی قطعات پلاستیکی
پروسه پوششدهی و رنگپاشی سطوح پلاستیکی، بهسبب مزایای فیزیکی و شیمیایی مواد پلاستیکی یا پلیمری نسبت به رنگپاشی فلزات و سایر مواد متفاوت است. بهطورکلی پروسه پوششدهی و رنگپاشی قطعات پلاستیک شامل 4 مرحله میشود:
-
آمادهسازی و تمیزکاری سطح قطعه موردنظر
برای رنگپاشی سطوح پلاستیکی، ابتدا ضروری است باهدف بیشتر شدن رنگپذیری و چسبندگی رنگ، کیفیت بهتر و دوام بیشتر، تطبیق رنگهای جدید سطح قطعه آماده شود. در حقیقت در این مرحله سطح قطعات موردنظر تمیز میشود و از ذرات، ناخالصیها، اضافههای پلاستیک موجود در سطوح پلاستیک و چربی، غبار و آلودگی از بین میرود. اگر این مرحله بهدرستی اجرا نشود، امکان دارد روی قابلیت چسبندگی و رنگپذیری آن اثر منفی بگذارد. در این مرحله تمیزکاری و آمادهسازی سطح قطعه میتواند بهصورت دستی از طریق بخار حلال، مواد قلیایی، اسیدی، امولسیون و یا توسط حلال بر پایه آب انجام شود.
-
فعالسازی قابلیت رنگپذیری و چسبندگی قطعه موردنظر
بهطورکلی قابلیت رنگپذیری مواد پلیمری و پلاستیکی نسبت به فلزات متفاوت است. در اغلب مواد پلاستیکی خاصیت آبگریزی دیده میشود. مواد پلاستیکی دارای قطبیت پایینی است و همین دلیل تأثیر منفی در میزان چسبندگی آنها دارد. برای فعالسازی قابلیت رنگپذیری قطعات موردنظر روشهای متعددی وجود دارد. امکان دارد این کار از طریق روشهای شعله گیری، الکتریکی یا کرونا و گاز پلاسما صورت گیرد.
-
اجرای پوشش (آسترکشی و رنگپاشی قطعه پلاستیکی)
مرحله سوم شامل آسترکشی و رنگپاشی قطعه موردنظر است. برای رنگپاشی قطعات پلاستیکی براساس نوع جنس، امکان دارد به آسترکشی قطعه نیاز باشد. رنگپاشی قطعات پلاستیکی برحسب نوع قطعه، میزان کیفیت و نوع رنگ استفاده شده برای آن، امکان دارد به شیوههای متعددی انجام شود. معمولاً مرحله آسترکشی و رنگپاشی قطعات پلاستیکی شامل موارد زیر میشود:
- رنگ آمیزی پرایمر
- رنگ آمیزی پایه و بیش کار
- رنگ آمیزی اصلی
- ثابت کردن رنگ از طریق کیلر یا فیکس کنندههایی ازاینقبیل
-
خشککردن و پخت کورهای (بسته به نوع قطعه و نوع رنگ)
معمولاً در کوره یا آون مراحل خشککردن انجام میشود. از پارامترهای مهم در پخت کوره برای رنگپاشی قطعات پلاستیکی، دمای کوره و مدتزمان پخت آن است. برای پخت قطعات پلاستیکی، از دمای 80 درجه سانتیگراد استفاده میشود. معمولاً 40 دقیقه برای پخت قطعات پلاستیکی نیاز است.
در این مقاله سعی شد در رابطه با رنگ کاری قطعات پلاستیکی بحث کنیم. رنگ آمیزی اشـیا پلاسـتیکی چالشبرانگیز است و نیاز به ترفندهای منحصربهفردی دارد. رنگ کردن سطوح پلاستیکی نیاز به تخصص خاصی دارد تا در هنگام رنگ آمیزی کیفیت خود را از دست ندهد.
برای ارتباط با ما و ثبت نظرات و پیشنهادهای خود میتوانید از طریق زیر در تماس باشید.