رنگ آمیزی سطوح چوبی و اصول آن

رنگ آمیزی سطوح چوبی  شامل مراحل مختلفی است. رنگ مخصوص چوب براساس نوع جنس آن در نظر گرفته می‌شود. گاهی اوقات کاربران به دلایل متعددی نیاز دارند تا اقدام به رنگ چوب کنند. این دلایل می‌تواند شامل کهنه شدن، از رنگ‌ورو رفتن، ست‌کردن با دیگر وسایل خانه و ایجاد تغییر در رنگ لوازم باشد. انتخاب رنگ مناسب یکی از چالش‌های بسیار بزرگ در این زمینه محسوب می‌شود. در حال حاضر برای رنگ آمیزی چوب تبلیغات در سطح گسترده‌ای انجام می‌شود. رنگ آمیزی در صنایع چوب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برای متفاوت شدن ظاهر چوب و ماندگاری بالا می‌توانید اقدام به رنگ آمیزی کنید. گاهی اوقات به‌دلیل رنگ آمیزی و انتخاب رنگ نادرست آسیب زیادی به صنایع و لوازم چوبی می‌زنند. یکی از دلایل دوام کم و کاهش طول عمر چوب، رنگ آمیزی اشتباه است. رنگ کردن چوب برحسب شرایط جوی، دما، نوع ساختار، مکان استفاده و اصطکاک انجام می‌شود.

رنگ آمیزی سطوح چوبی

انواع رنگ مخصوص چوب

برای تولید وسایل چوبی می‌توانید از انواع مختلفی از رنگ‌ها استفاده نمایید. به‌طورکلی رنگ‌های مخصوص چوب با یکدیگر تفاوت دارند. این تصور کاملاً اشتباه است که فکر کنید تنها از یک نوع رنگ منحصربه‌فرد برای رنگ کردن چوب می‌توان استفاده کرد. در ادامه به معرفی انواع رنگ‌های مخصوص چوب می‌پردازیم:

  1. رنگ روغنی

رنگ روغنی یکی از رنگ‌های مخصوص چوب خام محسوب می‌شود. ازآنجایی‌که رنگ‌های روغنی دوام و پایداری بسیار بالایی دارند؛ بنابراین بسیار محبوب هستند. هنگامی‌که این نوع رنگ چوب خشک می‌شود، دارای سطح صاف و یکدستی است. رنگ‌های روغنی را می‌توانید در انواع مات و براق در بازار یافت کنید. همین‌طور می‌توان گفت به‌سبب غلظت مناسبی که دارند، برای رسیدن به رنگ مطلوب نیازی به چندین لایه پوشش‌دهی ندارند. رنگ‌های روغنی انتخابی بسیار مناسب برای چوب خام هستند. این نکته را در نظر داشته باشید که برای استفاده از رنگ روغنی روی سطوح چوب، باید از قلم‌مو باکیفیت و متراکم به‌کار گرفته شود. پیش از رنگ‌آمیزی روی سطوح چوب از پرایمر یا سیلر و کیلر استفاده نمایید، چراکه چسبندگی رنگ روی سطوح را بالا می‌برد.

  1. لاتکس

از دیگر رنگ‌های مخصوص چوب می‌توان به رنگ لاتکس اشاره کرد. رنگ آمیزی این نوع رنگ نسبت به روغنی بسیار ساده‌تر است. همچنین رنگ لاتکس دوام و پایداری کمتری نسبت به روغنی دارد. رنگ‌های لاتکس در انواع متنوعی تولید می‌شوند. به‌طورکلی برخی از نمونه‌های آن‌ها فاقد ترکیبات آلی فرار هستند که موجب به‌حداقل‌رساندن عوارض تنفسی رنگ‌ها می‌شوند. ارائه رنگ لاتکس در بازار به‌صورت طیف وسیعی است. به‌همین دلیل افراد در هنگام رنگ‌آمیزی این نوع چوب با تنوع بسیار زیادی مواجه هستند. این نوع رنگ نور بسیار زیادی را منعکس نمی‌کند و دارای ظاهری مات و نسبتاً مخملی است. این نکته را در نظر داشته باشید که سطح این نوع رنگ‌ها نرم باقی می‌ماند و برای چوب‌هایی که به‌صورت مداوم در معرض تماس دست هستند، انتخاب مناسبی محسوب نمی‌شوند.

  1. رنگ گچی؛ رنگ مخصوص چوب ام‌دی‌اف

دسته‌بندی رنگ‌های گچی بر پایه آب انجام می‌شود. بین رنگ‌های گچی و لاتکس شباهت بسیار زیادی وجود دارد، اما بافت رنگ گچی ضخیم‌تر است. همچنین قیمت رنگ‌های گچی نسبت به لاتکس بالاتر است. یکی از مزایای مهم رنگ‌های گچی سریع خشک‌شدن آن‌ها است. برای رنگ آمیزی این نوع رنگ نیاز به مهارت بالایی است که البته از طریق تمرین و تجربه به دست می‌آید. برای رنگ آمیزی قطعات چوبی عتیقه یا آنتیک، علاوه‌بر ام‌دی‌اف می‌توانید از رنگ گچی نیز بهره‌مند شوید. رنگ گچی می‌تواند به قطعات چوبی شما ظاهری شیک و باوقاری دهد. تنوع رنگ محدود جزء معایب رنگ‌های گچی به‌شمار می‌رود. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر مهارت کافی برای رنگ‌آمیزی ندارید، امکان دارد جای ضربه‌های قلم‌مو روی سطوح باقی بمانند.

  1. رنگ اکریلیک؛ رنگ مخصوص برای مبل

اکریلیک، یکی از رنگ‌هایی که بر پایه آب به‌عنوان رنگ مخصوص برای چوب مبل در نظر گرفته می‌شود، است. رنگ اکریلیک نسبت به لاتکس شباهت بسیار زیادی دارد. فرمولاسیون رنگ اکریلیک محصولی غنی را ایجاد می‌کند که دارای پوششی صاف است. یکی از رنگ‌های رایج برای رنگ آمیزی مبلمان، رنگ کریلیک به‌شمار می‌رود. همچنین در رنگ آمیزی کنسول، قاب عکس و سایر لوازم چوبی از رنگ‌های اکریلیک به‌کار گرفته می‌شود. کارکردن با این نوع رنگ بسیار ساده است و برای افزایش چسبندگی سطوح چوبی باید پیش از رنگ آمیزی از پرایمر استفاده نمایید. برای شست‌وشوی این نوع رنگ‌ها، می‌توانید از آب و صابون استفاده نمایید. از نکات مهمی که در رابطه با این نوع رنگ باید در نظر داشته باشید، طولانی بودن زمان خشک‌شدن آن است.

  1. رنگ شیری یا پلی‌اورتان

در ترکیب این نوع رنگ‌ها از رزین پلی‌اورتان بهره می‌برند. اگر به‌دنبال رنگ منحصربه‌فرد برای چوب ترموود هستید، توصیه می‌شود از رنگ‌های شیری یا پلی‌اورتان استفاده نمایید. این نوع رنگ‌ها بر پایه روغن و آب تولید می‌شوند. رنگ‌هایی که بر پایه آب هستند، رنگ شیری دارند و غلظت آن‌ها نسبت به سایر رنگ‌هایی که بر مبنای روغن است، رقیق‌ترند. رنگ‌هایی که برای سطوح چوبی مناسب هستند، پلی‌اورتان نسبت به تمام آن‌ها دارای مقاومت بیشتری در برابر آب، مواد شیمیایی، سایش و ضربه است. از مزایای این نوع رنگ سرعت بالای خشک‌شدن روی سطوح چوبی است.

رنگ آمیزی سطوح چوبی

اصول رنگ آمیزی سطوح چوبی

نکته مهم در رابطه با رنگ چوب این‌که فریب عکس‌‎های قبل و بعد از بازسازی سطوح چوبی را نخورید و این تصور را نداشته باشید که برای نو کردن وسایل چوبی امکان جادو کردن وجود دارد. در پشت‌صحنه تمام این تصاویر کلی تحقیقات، زحمت، تجربه و خراب‌کاری پنهان است. این امکان وجود دارد مشاهده تصاویر بازسازی شده در عکس مانند ظاهر آن‌ها به‌صورت حضوری نباشد. نکته قابل‌توجه این است که تنها با انجام اصولی کارها، می‌توانید به نتایج مطلوبی برسید و هرگونه کوتاهی در هنگام رنگ آمیزی می‌تواند تأثیر منفی در نتایج نهایی داشته باشد. در ادامه قصد داریم به معرفی اصول رنگ کردن وسایل چوبی بپردازیم:

زیرسازی

زیرسازی باهدف آماده‌کردن سطوح چوبی برای رنگ آمیزی انجام می‌شود. شاید برخی افراد از این مرحله به‌سادگی چشم‌پوشی کنند. توصیه می‌شود برای رنگ آمیزی سطوح چوبی به‌هیچ‌عنوان از زیرسازی به‌راحتی عبور نکنید و این مرحله باید به بهترین وجه ممکن انجام شود. اگر قصد دارید وسایل چوبی قدیمی خود را رنگ کنید، این مرحله می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در نتایج پایانی کار شما داشته باشد. به‌طورکلی سطوح چوبی قدیمی به‌مرورزمان و به‌دلیل استفاده مداوم دچار زدگی و خط‌وخش شده است. سطوح چوبی قدیمی برای داشتن ظاهری جذاب، باید در مرحله زیرسازی ناهمواری‌های آن‌ها از بین رود. برای زیرسازی باید تمام سطح چوب را سنباده بکشید. سعی کنید تمام سطوح میز دارای سطحی کاملاً صاف و یکدست باشد. برای انجام این کار نیاز به صبر و حوصله زیاد است. در هنگام کار (سنباده کشیدن) مراقبت باشید که آسیب جدی به سطوح چوبی وارد نکنید. هنگامی‌که سطوح چوبی کاملاً صاف و یکدست شد، سپس ذرات چوب را از روی آن تمیز کنید. برای این کار بهتر است از یک دستمال پارچه‌ای مرطوب استفاده نمایید. این نکته را در نظر داشته باشید که در هنگام استفاده از دستمال پارچه‌ای، پرزی روی سطوح چوبی باقی نماند.

بتونه‌کشی

بتونه‌کشی جزء مراحل زیرسازی به‌حساب می‌آید. برای این کار باید ابتدا تمام وسایل موردنیاز را آماده کنید. در رابطه با نحوه آماده‌سازی بتونه می‌توانید از بروشور محصول بهره ببرید، اما بهتر است در این مورد با فروشنده مشورت نمایید. در حقیقت استفاده از بتونه در امتداد مراحل قبل و باهدف ایجاد سطوح صاف و یکنواخت انجام می‌شود. غلتک فومی بهترین وسیله برای بتونه‌کشی محسوب می‌شود، اما امکان دارد در برخی از مکان‌ها استفاده از آن امکان‌پذیر نباشد. در این صورت بهتر است از قلم‌مو استفاده نمایید. بعد از تمام شدن بتونه‌کشی باید صبر کنید تا به‌صورت کامل خشک شود. بعد از خشک‌شدن امکان دارد بخش‌هایی از میز مجدداً نیاز به سنباده‌کشی داشته باشند. اگر از سنباده استفاده کردید، این نکته را در نظر داشته باشید باید ذرات اضافی را از طریق دستمال مرطوب پاک کنید.

رنگ آمیزی سطوح چوبی

رنگ آمیزی وسایل چوبی

در این مرحله باید اقدام به رنگ آمیزی کنید. برای انتخاب نوع رنگ و وسایل مناسب برای رنگ آمیزی می‌توانید از فروشنده کمک بگیرید. در مرحله اول باید رنگ‎های موردنظر خود را تهیه کنید. براساس تجربیات افراد، استفاده از غلتک‌های رنگ آمیزی برای افرادی که تجربه زیادی ندارند، مناسب است. در این صورت افراد می‌توانند با صبر و دقت فراوان اقدام به رنگ کردن سطوح چوبی کنند. برای رنگ آمیزی پایه‌های سطوح چوبی یا گوشه‌وکنار آن، مجبور هستید از قلم‌مو استفاده نمایید. برای رنگ کردن یک میز باید حداقل 8 ساعت برای خشک‌شدن تمام سطوح آن صبر کنید. بعد از بررسی سطوح میز، در صورت نیاز می‌توانید برآمدگی‌های جزئی را از طریق سنباده محو کنید. پس از تمیزکردن ذرات اضافی از روی میز، می‌توانید مجدداً اقدام به رنگ آمیزی کنید. همچنین می‌توانید در صورت نیاز همین مراحل را برای رنگ کردن سطوح چوب تکرار نمایید.

استفاده از لایه محافظ

بعد از اتمام رنگ آمیزی سطوح چوبی می‌توانید برای محافظت و جلوه بهتر از یک‌لایه محافظ براق بهره ببرید. برای استفاده از ماده محافظ براق، می‌توانید از یک غلتک کمک بگیرید. این نکته را در نظر داشته باشید که قبل از استفاده از سطوح چوبی خود باید حداقل 48 ساعت برای کامل خشک‌شدن آن زمان دهید.

در این مقاله سعی شد در رابطه با رنگ آمیزی سطوح چوبی بحث کنیم. رنگ مخصوص چوب دارای انواع مختلفی است و هرکدام از آن‌ها باید براساس نوع جنس آن مورداستفاده قرار گیرد. برای رنگ آمیزی سطح چوبی باید برخی از اصول مهم را در نظر بگیرید تا بتوانید ظاهر زیبایی به وسایل موردنظر دهید. اگر اصول رنگ آمیزی به‌درستی و مرحله‌به‌مرحله انجام نشود، سطوح چوبی نمی‌توانند ظاهر زیبایی داشته باشند و یا این‌که برآمدگی‌های زیادی را می‌توانید روی سطح آن‌ها مشاهده نمایید.

برای ارتباط با ما و ثبت نظرات و پیشنهادهای خود می‌توانید از طریق زیر در تماس باشید.