وارنیش چوب نه فقط روشی برای پرداخت سازهها و محصولات چوبی، بلکه از آن میتوان روی سطوح مختلفی استفاده کرد. در حقیقت یکی از روشهای رایج افزایش طول عمر و همچنین ایجاد ظاهری زیبا و دلنشین برای انواع مختلفی از سازهها و محصولات چوبی، پرداخت آنها با استفاده از وارنیش است.
البته لازم به ذکر است که به دلیل آسیبپذیر بودن سازهها و محصولات چوبی، از وارنیش چوب بیشتر در جهت افزایش میزان استقامت و دوام این محصولات چوبی استفاده میشود. چرا که تمام زیبایی و ارزش یک سازه چوبی، بی خطوخش بودن و همچنین داشتن جلای ظاهری زیبا است.
بهعنوانمثال اگر دو نفر یک محصول یا سازه چوبی را همزمان خریده باشند و مدتزمان مشابهی از زمان خرید آنها گذشته باشد، ظاهر محصول یا سازهای که در آن از وارنیش برای افزایش میزان دوام و استقامت استفاده نشده است، در این بازه زمانی بسیار خرابتر و رنگپریدهتر و پوسیدهتر از محصول دیگر شده است.
بنابراین ازاینجهت استفاده از وارنیش برای افزایش میزان دوام و استقامت محصولات و سازههایی چوبی اهمیت ویژهای پیدا میکند که باگذشت زمان نیز محصول چوبی همچنان ظاهر زیبای خود را همچنان حفظ میکند و هرگز رنگپریده و پوسیده نمیشود. بهعلاوه اگر از یک محصول یا سازه چوبی بهخوبی مراقبت کنید، آن محصول میتواند تا مدتزمان بسیار طولانی برای شما کارایی داشته باشد.
البته در اینجا صحبت از کاربرد وارنیش چوب در جهت افزایش میزان دوام و استقامت محصولات چوبی، به دلیل طرفداران بسیاری است که امروزه استفاده از محصولات و سازههای چوبی پیدا کرده است؛ بنابراین وارنیش از جمله راهکارهای عملی و متداول بهحساب میآید که از آن برای افزایش میزان عمر مفید محصولات چوبی استفاده میشود.
وارنیش چوب چیست؟
درحقیقت وارنیش چوب مایعی سخت و شفاف است که از ترکیب سه ماده رزین آلکید، روغن و حلال به دست میآید و در ساختار وارنیش این مواد جز مواد اصلی تشکیلدهنده وارنیش بهحساب میآیند. بهعلاوه اگر در ساختار این مایع سخت و شفاف هرچه میزان روغن بیشتر از میزان و نسبت رزین باشد، مایع وارنیش انعطافپذیری بیشتری پیدا میکند و همچنین در برابر رطوبت مقاومتر خواهد بود.
البته لازم به ذکر است که انواع وارنیش چوب موجود در بازار، بر پایه روغن متوسط بوده که از آنها بهعنوان بادوامترین مواد برای پرداخت محصولات و سازههای چوبی یاد میشود. چراکه وارنیشهایی با سطح پایین روغن، به زمان زیادی برای خشکشدن نیاز دارند و همچنین بیشتر برای مصارف صنعتی مورداستفاده قرار میگیرند.
ازاینرو به طور معمول ترکیبات درون ساختار وارنیشهای چوب مقاومترین و بادوامترین ماده برای پرداخت سطوح محصولات و سازههای چوبی بوده که بهراحتی جذب چوب نمیشوند و همچنین در صورت جذب شدن به چوب، این جذب کاملاً سطحی است.
در آخر هم باید به این نکته نیز اشاره کنیم که اغلب ترکیبهای وارنیش بیرنگ و شفاف بوده و به همین دلیل فاقد هرگونه پیگمنت رنگی هستند. همچنین نوع رزین بهکاررفته در ترکیب وارنیش درحقیقت نشاندهنده جلوه نهایی وارنیش است.
انواع وارنیش چوب چیست؟
درست همانند سایر محصولات و کالاهای موجود در بازار، وارنیش چوب نیز انواع مختلفی دارد. اما آشنایی با انواع آنها، ازاینجهت اهمیت بسیاری پیدا میکند که هرکدام از این نوع وارنیشها خواص، قابلیتها و موارد مصرف مخصوص به خود را دارند. برای مثال اگر شما در زمینه نقاشی و رنگآمیزی سطوح مختلف فعالیت میکنید، آشنایی با این موارد و موضوعات برای شما اهمیت فراوانی پیدا میکند.
به همین دلیل در اینجا قصد داریم تا با بررسی انواع وارنیشها و آشنایی با انواع کارکرد و مصارف آنها، به شما دید مناسبی نسبت به انتخاب وارنیشهای چوب مناسب و متناسب به نوع فعالیتتان بدهیم. چراکه عدم اطلاع از کارکرد هریک از این وارنیشها و استفاده از آنها برای پرداخت یک محصول یا سازه چوبی میتواند حتی به آن سازه یا محصول چوبی آسیب وارد کند.
-
وارنیش بر پایه آب
از جمله جدیدترین وارنیشهایی که امروزه در انواع مختلف صنایع چوبی مورداستفاده قرار میگیرد. درواقع وارنیش بر پایه آب از کیفیت خوبی برخوردار بوده و همچنین این وارنیشها در مقام مقایسه قابل قیاس با انواع مختلفی از وارنیشهای طبیعی هستند.
به طور معمول از وارنیش بر پایه آب میتوان برای پرداخت و پوشش درهای چوبی و انواع وسایل و محصولات چوبی استفاده کرد. همچنین در تولید این وارنیشها هرگز از مواد سمی استفاده نشده و بهعلاوه در هنگام استفاده از آنها شما دیگر نیازی به افزودن رنگ به آن ندارید.
ضمناً به این نکته نیز توجه کنید که این وارنیشها در برابر مواد شیمیایی و حرارت چندان مقاوم نبوده و اغلب از وارنیش چوب بر پایه آب، برای پرداخت و ایجاد پوشش روی وسایل و محصولات داخل ساختمان استفاده میشود.
-
وارنیشهای چوب بر پایه روغن
وارنیش چوب بر پایه روغن یا بهاصطلاح وارنیش روغنی، به نسبت وارنیش بر پایه آب از مقاومت نسبتاً بالایی برخوردار بوده و همچنین ساخت و تولید آنها باید در محیطی کاملاً باز انجام شود.
در ارتباط با موارد استفاده از این وارنیشها نیز باید بگوییم که اغلب از این وارنیشها در جهت ایجاد پوشش روی رنگهای اکریلیک و لاتکس استفاده میشود و همچنین ممکن است در اثر قرارگرفتن آنها، رنگ چوب اندکی تغییر پیدا کند.
-
وارنیش شلاک
از جمله بهترین وارنیشهای چوب، وارنیشهای طبیعی یا بهعبارتدیگر وارنیشهایی هستند که از مواد طبیعی به دست میآیند؛ بنابراین وارنیشهای چوب شلاک نیز از جمله وارنیشهای طبیعی چوب بهحساب میآید.
البته در میان فعالان صنعتی این وارنیش به نام وارنیش لاک الکل بیشتر شناخته میشود. چراکه در تولید این وارنیش از شیره یا مادهای استفاده میشود که سوسک لاک از خودروی درختان باقی میگذارد.
همچنین شلاک با بیشتر سطوح سازگاری دارد و مانع لک شدن رنگ چوب میشود. منافذ چوب را بهخوبی پر میکند و یکی از بهترین انواع وارنیشهای چوب به شمار میرود.
-
وارنیشهای چوب دریایی
وارنیش چوب دریایی یا وارنیش الوار یکی از مقاومترین انواع وارنیش است. در بسیاری از موارد از این وارنیش در پوشش صنایع دریایی همچون قایقها مورداستفاده قرار میگیرد. ازاینرو چنین وارنیشی باید در مقابل آب و نمک بسیار مقاوم باشد.
-
وارنیش اکریلیک
وارنیش چوب اکریلیک از جمله وارنیشهای بر پایه آب است. این وارنیش شفافیت بالایی دارد و همچنین موقع تمیزکردن نیز هیچگونه بخار و گازی متصاعد نمیکند. به همین دلیل برای سلامتی و محیطزیست ایمن است. بهعلاوه این وارنیش در برابر گردوغبار و اشعه ماورا بنفش مقاوم بوده و به همین دلیل اغلب هنرمندان، نقاشیهای خود را با این ماده پوشش میدهند.
-
وارنیشهای چوب دامار
یک وارنیش الکلی با شفافیت فوقالعاده است که بهسرعت خشک میشود اما به نسبت سایر وارنیشهای چوب نرمتر بوده و دوام کمتری دارد. از این وارنیش برای رنگآمیزی تابلوهای هنری و نقاشی نیز استفاده میشود.
-
وارنیش سخت
وارنیش چوب سخت برای مصارف داخلی کاربرد بیشتری دارد و پس از خشکشدن درخشندگی نخواهد داشت. در پوشش مبلمان معمولاً از این وارنیش استفاده میشود. این وارنیش برای خشکشدن حدود 12 ساعت زمان نیاز دارد.
سخن آخر
بهعنوان نتیجهگیری امروزه به دلیل اینکه از وارنیشهای چوب مختلفی میتوان برای ایجاد پوشش، پرداخت سطوح چوبی و سایر سطوح استفاده کرد، به همین دلیل هریک از این وارنیشها شرایط مخصوص به خود برای استفاده روی هرگونه پوشش رنگی را دارد.
پس در انتها باید مجدد به این نکته اشاره کنیم که عدم آشنایی با انواع وارنیشها و کارکرد مختص هر یک از آنها، میتواند به هرچه بیشتر آسیبپذیر شدن سطوح، محصولات و سازههایی چوبی در برابر مشکلاتی کمک میکند که قرار است وارنیش از آنها جلوگیری کند.