اتاقک پاشش و انواع آن
اتاقک پاشش یکی از مهمترین اجزای منطقه پاشش است. کیفیت، ضخامت، یکنواختی پوشش و میزان مصرف رنگ رابطه مستقیمی با کیفیت اتاقک پاشش دارد. این روزها پوشش پودری الکترواستاتیک توانسته جایگاه بسیار مناسبی در صنعت برای خود پیدا کند. عوامل بسیاری باعث موفقیت رنگهای پودری شده است که از مهمترین آنها میتوان به کیفیت خوب، سرعت بالا، آماده بودن برای مصرف، راحتی در مصرف و کمک به حفظ محیطزیست اشاره کرد.
در این مطلب قصد داریم در خصوص انواع اتاقک پاشش با هم مطالبی را مرور کنیم. با سالی فام همراه باشید.
منطقه پاشش
منطقه پاشش از چهار بخش اصلی تشکیل شده است. این بخشها شامل موارد زیر است:
- واحد تغذیه پودر
- تفنگ پاشش
- واحد تامین هوای فشرده
- اتاقک پاشش و سیستم بازیافت
اتاقک پاشش
همانطور که گفتیم اتاقک پاشش تاثیر بسیار مستقیمی بر کیفیت کار و همچنین میزان مصرف رنگ در واحد سطح دارد. هر سیستم بازیافت واحد پاشش بهتر باشد، میزان مصرف رنگ در واحد سطح کاهش مییابد. بین ۳۰ تا ۹۰ درصد از پوشش پودری الکترواستاتیکی که از تفنگ پاشش خارج میشود به سطح کار میچسبد. اینجا نقش تأثیرگذار و مهم کابین پاشش را میتوان فهمید. هر چقدر کابین پاشش بتواند میزان بیشتری از پودری که به سطح کار نچسبیده است را جمعآوری کند و به چرخه رنگآمیزی بازگرداند بازده کار بالاتر خواهد رفت. تمامی روشهای بازیافت رنگ پودری از هوا برای جمعآوری پودرهای اضافه استفاده میکنند. در این سیستمها باید به نکاتی توجه شود که این نکات شامل موارد زیر میشود.
۱- جمعآوری و نگهداری پودرهای اضافه پاشیده شده برای کاهش تماس کارگران با رنگ پودری و کاهش کار نظافت کابین
۲- جداسازی موثر پودر از هوا
۳- سهولت تغییر رنگ
۴- کنترل مسیر جریان هوا در مناطق پاشش پودر برای افزایش بازده انتقال پودر
۵- به حداقل رساندن سر و صدای عملیات برای حفظ سلامت کارگران
۶- سهولت نصب
۷- راحتی و آسایش کارگر در هنگام کار
باید توجه داشت که سیستمهای بازیافت میتوانند بر اساس نیازهای کارگاه ساده یا پیچیده باشند. مهم نیست که سیستم ساده یا پیچیده است، داشتن یک طرح مناسب که در آن به اصول فیزیک و مهندسی توجه شده میتواند کارایی بیشتر و عمر طولانی سیستم را تضمین کند.
کیفیت اتاقک پاشش
از مهمترین و تأثیرگذارترین موارد در کیفیت اتاقک پاشش، جنس موادی است که کابین با استفاده از آنها ساخته میشود. پلی پروپیلن، فولاد زنگ نزن، تیغههای فولادی و مواد ترکیبی از رایجترین موادی است که در ساخت اتاقک پاشش از آنها استفاده میشود. این مواد بر اساس معیارهای مشخصی انتخاب میشوند. این معیارها عبارتند از:
- تاثیر بر بازده انتقال (رسانا یا نارسانا بودن مواد)
- فرایند تمیزکاری (شدت و میزان چسبندگی پودر به دیواره کابین)
- قابلیت دید در محدوده پاشش (شفاف یا مات بودن مواد مصرفی)
- دوام
- قابلیت تعمیر
- ویژگیهای کاربردی
از دیگر نکاتی که در هنگام ساخت کابین پاشش باید مد نظر قرار داد، ورودی کابین است. این ورودی باید به اندازهای باشد که بزرگترین قطعهای که قرار است رنگ شود نیز بتواند از آن به سادگی رد شود و درون اتاقک قرار گیرد. سهولت در عبور دادن قطعه از مواردی است که باید به آن دقت داشت زیرا برخورد قطعه با جدارههای در میتواند تاثیر منفی در کیفیت کار داشته باشد. دیوارههای کابین پاشش باید به گونهای طراحی شده باشند که در هنگام انجام فرایند در منطقه پاشش، مناطق مرده به حداقل ممکن کاهش یابد. منطقه مرده در کابین پاشش به منطقهای میگویند که پوشش پودری الکترواستاتیکی که به قطعه نچسبیده بیشتر در این مناطق جمع میشود.
انواع اتاقک پاشش
اتاقکهای پاشش انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی آنها پرداختهایم.
۱ – کابین پاشش پودر با سیستم بازیافت سیلیکونی
در این نوع اتاقک سیستم بازیافت سیلیکونی باعث میشود تا بازیافت پودر به عددی در حدود ۹۵ درصد برسد. در این اتاقکها ۵۰ درصد از پودری که اضافه پاشیده میشود بر اثر نیروی گرانشی به مخزن تغذیه میریزد و باقی آن توسط یک لوله مکنده برای استفاده مجدد به سیستم بازگردانده میشود. باقی پودرها توسط گردش هوا و فیلتر نهایی جمعآوری میشوند. برای ساخت این کابینها معمولا از فولاد سرد نوردکاری شده یا فولاد زنگ نزن استفاده میشود. استفاده از این گونه کابینها با چرخه خود تمیز کنی میتواند باعث شود تا به راحتی و به دفعات رنگ مورد استفاده را عوض کرد.
۲- کابین پاشش با سرعت تغییر رنگ بالا و بازیافت سیلیکونی
مزیت این کابینها جا به جایی دیوارهها است. این اتاقکها در هنگام تغییر رنگ، با استفاده از موتورهای پنوماتیکی دیوارهها را عوض کرده و دیوارهای جدید را جایگزین دیوارههای قدیمی میکنند. این کار به دلیل این که دیگر نیازی به تمیز کردن دیوارهها نیست میتواند سرعت کار در هنگام تغییر رنگ را بسیار بالا برد. کارگاههایی که به تغییرات زیاد رنگ احتیاج دارند میتوانند با استفاده از این کابین در عرض ۱ تا ۲ دقیقه آماده استفاده از رنگ جدید شوند. این اتاقک از سیستم بازیافت سیلیکونی که در مورد قبلی در خصوص آن مطالبی گفتیم، استفاده میکند و انتقال قطعه به درون این کابین با استفاده از نقاله هوایی انجام میشود.
۳- کابین پاشش افقی
این اتاقک پاشش برای قطعاتی که تمام سطوح آن جز یک طرف نیاز به رنگ شدن دارند مناسب است. برای این کار قطعه را بر روی نقالهای رسانا قرار میدهند که علاوه بر انتقال قطعه از درون کابین، اتصال لازم به زمین را برای قطعه فراهم میکند. استفاده از این روش دیگر نیاز نیست که قطعات اتصال با آویز نقاله داشته باشند. این نوع اتاقک در منطقه پاشش برای رنگ کردن مواردی مانند کفشک صفحه ترمز و ماشین لباسشویی مناسب است.
۴- کابین تسمهای
یکی دیگر از کابینهایی که در منطقه پوشش از آن برای پوشش پودری الکترواستاتیک استفاده میشود کابین تسمهای است. در این کابینها یک تسمه پارچهای وجود دارد که در حلقهای افقی در امتداد کف کابین حرکت میکند. پودر اضافهای که از تفنگها خارج شده توسط جریان هوایی که از سیستم اگزوز کابین بیرون میآید روی سطح تسمه کشیده میشود و بر روی آن جمع میشود. در قسمت انتهایی یک کابین، مکندهای وجود دارد که این پودرهای اضافه را میمکد و به سیستم باز میگرداند. این سیستم برای پوشش دهی انواع قطعات گوناگون که نیاز به استفاده از نقاله هوایی دارند، مناسب است.
۵- کابین با نقاله زمینی
این نوع کابینها یک سیستم جعبهای فیلتر برای بازیافت پودر است. در این اتاقک پاشش قطعات با استفاده از یک نقاله زمینی از میان کابین عبور داده میشوند. این نقاله بالاتر از سطح پایینی کابین نصب میشود. جریان هوای پرفشار پوشش پودری الکترواستاتیک را از نقاله دور نگه میدارد. قطعاتی مانند فیلترهای روغن، محفظه موتور، لامپ و بطری را میتوان با استفاده از این کابین رنگ کرد. به طور کلی باید گفت که قطعاتی که با استفاده از این کابین رنگ میشوند شکل سادهای دارند و در هنگام عبور از کابین چرخش داده میشوند تا تمام سطح آنها رنگ شود.