رنگ آکریلیک چیست و انواع آن
رنگ آکریلیک در حقیقت پسر و فرزند رنگ پلاستیک بوده و مطابق انتظار، هر پدری میخواهد که همه چیز را برای درخشش و ماندگاری پسر خود مهیا کند و بهطورکلی تمام چیزهای خوب را در اختیار او قرار بدهد؛ بنابراین باتوجهبه این موضوع، در حالت کلی میتوان گفت که رنگ آکریلیک همة ویژگیهای خاص و ویژه رنگ پلاستیک را در خود داشته و مزایای این دو رنگ پرطرفدار ساختمانی بسیار شبیه به هم است.
ازاینرو میتوان از جمله مزایا و ویژگیهای رنگ آکریلیک که امروزه برای رنگآمیزی ساختمانی به دلیل سازگاری با محیطزیست و کاربردهای فراوان، طرفداران زیادی پیدا کرده است، اجرای راحت، بیدردسر و قیمت مناسب اشاره کرد.
اما اگر بخواهیم تاریخچهای در مورد کاربرد و استفاده از رنگ آکریلیک در رنگآمیزی به شما بگوییم باید به دهه 1940 میلادی و زمانی سفر کنیم که از چنین رنگهایی برای رنگآمیزی درختان استفاده میشد و از مزایا و ویژگیهای آن برای محافظت از درختان در برابر حشرات استفاده میکردند.
اما در آن دوران به دلیل وجود جیوه در داخل چنین رنگهایی مشکلاتی مانند آلودگی هوا و حساسیتهای تنفسی به وجود میآمد ولی از سال 2005 به بعد، اقداماتی صورت گرفت و تغییراتی در ساختار این رنگها ایجاد شد که تا حد زیادی مشکلات مربوط به آنها را برطرف کرد.
البته لازم به ذکر است برای اولینبار فردی آلمانی به نام اوتو روحم بین سالها 1945 و 1949 از رنگ آکریلیک برای نقاشی استفاده کرد. همچنین در همان سالها لئونارد بوکور و سام گلدن، برند رنگ آکریلیکی با نام مجنا پوینت را به بازار عرضه کردند و این برند اولین محصول رنگ آکریلیک لقب گرفت که بهصورت تجاری در دسترس عموم مردم قرار میگرفت.
رنگ آکریلیک چیست؟
درحقیقت این رنگهای پرطرفدار و پرکاربرد، نسل جدیدی از رنگها ساختمانی بوده و همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، باتوجهبه مزایا و ویژگیهای این رنگها، در سالیان اخیر جایگزین مناسبی برای رنگهای روغنی و پلاستیکی است و همین امر تغییروتحول فراوانی در صنعت رنگآمیزی ایجاد کرده است.
البته یکی از اصلیترین ویژگیهای رنگ آکریلیک بر پایه آب بودن آن است و یعنی این رنگها بهسادگی در آب حل میشوند. بهعلاوه امکان محلول در آب بودن نسبت به سایر رنگهای که محلول در روغن هستند، یک مزیت بهحساب آمده و از جمله دیگر ویژگیهای این رنگ است.
ماهیت رنگ آکریلیک
به طور معمول رنگهای آکریلیک، نوعی رنگ شیمیایی و نوعی پرایمر پلاستیکی است که به دو گروه اصلی حلال نفتی و محلول در آب تقسیم میشود.
البته لازم به ذکر است که چنین رنگهایی بسیار شبیه به رنگهای روغنی هستند و در ساختار آنها از موادی مانند پلیمرهای متیل، اتیل و بوتیل اکریلات و همچنین کوپلیمرها استفاده شده است. ازاینرو در کنار مزایا و ویژگیهایی مانند آلودگی کم و خشکشدن سریع و وجود پلیمر موجب انعطافپذیری بیشتر رنگ آکریلیک شده و نقاشان بسیاری استفاده از این رنگها را بهجای استفاده از رنگها روغنی و آبرنگی، ترجیح میدهند.
بهعلاوه همانطور که در ابتدا متن به آن اشاره کردیم، در ابتدا از رنگ آکریلیک برای رنگآمیزی درختان استفاده میشد و بعدها بهواسطه مزایا و ویژگیهای آنها، این رنگها در صنعت ساختمانسازی کاربردهای فراوانی پیدا کردند و بهتدریج رنگهای روغنی جای خود را به رنگ آکریلیک دادند.
ویژگیهای رنگ آکریلیک چیست؟
تا اینجای مقاله ممکن است به تعدادی از مزایا و ویژگیهای مربوط به چنین رنگهایی آشنا شده باشید؛ بنابراین در ادامه قصد داریم تا به طور خلاصه مزایا و ویژگیهای این رنگها را که باعث شده تا چنین رنگهایی در صنایع مختلفی مورداستفاده قرار بگیرند، به شما معرفی کنیم.
- دوام و ماندگاری بالا
- خاصیت درخشندگی بالا
- غلظت بالا
- اجرای ساده و آسان
- تنوع فراوان
- فاقد بوی بد
- مقاوم در برابر نور خورشید
- قابل شستوشو بودن
- خشکشدن سریع
- مقاومت بالا در برابر ساییدگی
- سازگاری با محیطزیست
- انعطافپذیری
- قابلاستفاده روی سطوح مختلف
- عدم جذب گردوغبار
- قابلیت ترمیم مجدد
- عدم ترکخوردگی
رنگ آکریلیک چه تفاوتهایی با رنگ روغن دارد؟
این ذهنیت در افکار عموم مردم جامعه وجود دارد که رنگهای آکریلیک بسیار شبیه به رنگهای روغنی بوده و این دو رنگ هرگز با یکدیگر تفاوتی ندارند. اما درواقع اصل داستان به گونه دیگری است و اگرچه از هر دوی این رنگها در صنایع مختلفی استفاده میشود، تفاوتهای مهمی میان این دو رنگ وجود دارد که باید به آنها توجه کنید.
البته لازم به ذکر است که تفاوتهای مهم رنگهای آکریلیک و رنگهای روغنی در درجه اول مربوط به نمونههای اولیه، سنتی و کلاسیک این رنگها است. چراکه امروزه شما میتوانید انواع رنگهای روغنی را مشاهده کنید که محلول در آب هستند اما بهطورکلی از جمله مهمترین تفاوتهای این دو رنگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-
میزان سرعت خشکشدن
همانطور که در بخش ویژگیهای رنگ آکریلیک به آن اشاره کردیم، یکی از مزیتهای اصلی رنگهای آکریلیک است. ازاینرو قسمتهای رنگ شده با این رنگ، ظرف مدت کوتاهی خشک میشوند. اما برخلاف این رنگها، رنگهای روغنی بسیار آهسته خشک میشوند و همچنین میزان سرعت خشکشدن آنها بسته به ضخامت و مقدار رنگ پروسه خشکشدن رنگهای روغنی میتواند تا چند روز طول بکشد.
-
قابلیت تغییر رنگ خشک شده
یکی از مواردی که رنگهای روغنی نسبت به رنگهای آکریلیک برتری داشته، قابلیت تغییر آنها پس از خشکشدن است. چراکه پس از خشکشدن رنگهای آکریلیک دیگر نمیتوان آنها را تغییر داد اما با استفاده از مدیومهایی رنگها روغنی مجدد مرطوب شده و میتوان آنها را تغییر داد.
-
تیرهتر شدن رنگ پس از خشکشدن
یکی دیگر از تفاوتهای مهم میان رنگهای آکریلیک و رنگهای روغنی، تیرهتر شدن رنگ آکریلیک پس از خشکشدن است. درواقع اغلب رنگهای آکریلیک پس از خشکشدن، تیرهتر میشوند. ازاینرو اگر قصد رنگآمیزی سطح موردنظر خود با رنگهای آکریلیک را دارید، رنگ روشنتری انتخاب کنید تا بهمحض خشکشدن رنگ حاصل مطابق با خواسته شما باشد.
البته این خاصیت در رنگهای روغنی کاملاً برعکس بوده و رنگ حاصل از رنگهای روغنی پس از خشکشدن، همانند رنگ مرطوب است.
-
آمادهسازی سطح
در حالت کلی رنگهای آکریلیک برای اینکه مستقیماً روی هر سطحی قرار بگیرند، آن سطح نیازی به آمادهسازی نداشته اما برخلاف رنگهای آکریلیک، رنگهای روغنی به آمادهسازی سطح نیاز دارند. درواقع به دلیل اینکه رنگهای روغنی بهمرورزمان سبب خوردگی سطوح میشوند، ازاینرو آمادهسازی سطوح قبل از رنگآمیزی با رنگهای روغنی، امری لازم و ضروری است.
انواع رنگ آکریلیک کداماند؟
به دلیل اینکه از رنگهای آکریلیک روی سطوح مختلفی میتوان استفاده کرد، بنابراین از جمله کاربردها این رنگها میتوان به مواردی همچون نمای ساختمانها، رنگهای ترافیکی در خیابانها، رنگهای تزئینی داخل ساختمان، رنگ نقاشی در کارها و فعالیتهای هنری، رنگهای استخر و نقاشی روی پارچه اشاره کرد.
نکات مهم هنگام خرید انواع رنگ آکریلیک
در چنین شرایطی و هنگام خرید و استفاده از رنگهای آکریلیک باید به نکات و مواردی مهمی توجه داشته باشید که مربوط به انواع رنگهای آکریلیک است.
- از آنها هرگز روی سطوح خیس استفاده نکنید.
- دمای مناسب برای نگهداری و استفاده از رنگهای آکریلیک 15 تا 30 درجه و رطوبت کمتر از 80 درصد است.
- خشکشدن سریع آنها به دما و جریان هوای مناسب وابسته است.
- قبل از رنگآمیزی با رنگهای آکریلیک، سطح را کاملاً تمیز و خشک کنید.
- در جهت رقیقسازی این رنگها، حدود 15 تا 20 درصد وزن رنگ، به آن آب اضافه کنید.
سخن آخر
بهعنوان نتیجهگیری و سخن پایانی رنگهای آکریلیک ازجمله رنگهایی هستند که هم کیفیت بالایی داشته و از تنوع رنگی فراوانی برخوردارند. همچنین به دلیل مزایا و ویژگیهای فراوان، از آنها بر روی سطوح مختلف میتوان استفاده کرد.