پاشش رنگ چیست و انواع سیستم های آن

پاشش رنگ قدمتی 40 ساله دارد و برای اولین بار فرانسیس دیوید میلت آمریکایی، اولین اساس این سیستم‌ها را اختراع کرد. البته بعدها میلت آمریکایی با کمک ادوارد سیمور، با گسترش این تکنیک، آن سیستم ابتدایی را تبدیل به قوطی‌های اسپری رنگی کرد که امروزه تعداد زیادی از آن‌ها را در مغازه‌ها و فروشگاه‌ها مشاهده می‌کنیم.

ضمنا درحال حاضر سیستم‌های پاشش رنگ مختلفی در دنیا وجود دارد اما تمام این سیستم‌ها را می‌توان به دو دسته کلی ایر اسپری‌ها و ایرلس (Airless) اسپری‌ها تقسیم و طبقه‌بندی کرد. به طور کلی در سسیتم‌های ایراسپری، هوای فشرده به داخل رنگ دمیده شده و سپس در اثر این اتفاق رنگ به ذرات بسیار ریزی تبدیل می‌شود. همچنین به این عمل اتمیزه شدن نیز گفته می‌شود.

به علاوه رایج‌ترین و عمومی‌ترین شکل استفاده از سیستم ایرلس اسپری، پیستوله‌های بادی است. که در این پیستوله‌های بادی، رنگ به داخل یک مخزن ریخته می‌شود. ضمنا این مخزن توسط لوله‌ای باریک به مجرایی که هوای فشرده در آن جریان دارد و در دسته‌ی پیستوله قرار گرفته است، راه پیدا می‌کند.

به همین دلیل عبور هوا، باعث مکیده شدن رنگ به داخل دسته می‌شود و درآنجا به منظور اتمیزه شدن با هوای فشرده‌ی موجود در دسته، مخلوط و ترکیب می‌شود. درنهایت ذرات رنگ درحالی که سوار بر هوای فشرده هستند و با خروج از نازل روی سطح موردنظر شما می‌نشیند.

پاشش رنگ

انواع سیستم های پاشش رنگ کدامند ؟

همانطور که در متن بالا به آن اشاره کردیم، به دلیل وجود روش‌ها و سیستم‌های پاشش رنگ مختلف و متنوع در دنیا، برای سهولت و راحتی دو دسته‌بندی کلی برای این سیستم‌ها درنظر گرفته شده است. اما در خود این دو دسته‌بندی، دسته‌بندی دیگری براساس مکانسیم و عملکرد این سیستم‌ها وجود دارد که شامل سیستم‌های اتوماتیک، سیستم‌های ایرلس و سیستم‌های پیستوله بادی یا ایراسپری است.

  1. سیستم های پاشش رنگ اتوماتیک

در این دسته از سیستم‌های پاشش رنگ، سیستم پاشش اتوماتیک درحقیقت دستگاه‌هایی دارای حافظه‌ای با امکان ذخیره‌سازی دوازده برنامه است. درواقع عملکرد این دستگاه، باتوجه به برنامه‌ها و داده‌هایی که به آن داده شده است، شناسایی میزان و تعداد گانی است که سطح موردنظر شما برای پوشش نیاز دارد. همچنین از جمله دیگر امکانات و قابلیت‌های این دستگاه که از آن به منظور پاشش رنگ به صورت اتوماتیک استفاده می‌شود، می‌توان به موارد و عناوین زیر اشاره کرد :

  • سیستم تشخیص اختلال در کانوایر و فن بازیافت
  • جعبه کنترل کننده اصلی
  • مخزن رنگ
  1. سیستم های پاشش رنگ ایرلس

به‌طور کلی اساس عملکرد و کارکرد سیستم‌های پاشش رنگ ایرلس، برطبق قوانین ویسکوزیته و کشش سطحی است. به عبارتی ساده‌تر عملکرد این سیستم، نگهداری ذرات رنگ به صورت مایع در کنار یکدیگر و سپس اتمیزه کردن آن‌ها است. ضمنا در اثر این اتمیزه شدن، رنگ به ذرات بسیار ریز استواری تبدیل می‌شود. درواقع در سیستم‌های ایرلیس، تحت فشار قرارگرفتن رنگ به وسیله پمپ ایرلیس و انرژی زیادی که در اثر آن به رنگ وارد می‌شود، باعث اتمیزه شدن می‌شود.

همچنین رنگی که داخل سیستم پاشش رنگ ایرلیس تحت چنین فشاری قرار گرفته است، همچنان و به‌طور مداوم تحت همان فشار بسیار بالا، از خروجی ریز تیوپ ایرلس خارج می‌شود و هنگام مواجهه با هوای محیط به ابری از ذرات بسیار ریز که سرعتی بالایی دارند، تبدیل می‌شود.

البته لازم به ذکر است که وظیفه تعیین میزان خروجی رنگ از گان ایرلس، عرض و الگوی پاشش به عهده همین تیوپ ایرلس است. از این رو، شما می‌توانید انواع مختلفی از تیوپ‌های ایرلس با عرض‌ها و الگوهای پاشش مختلفی را در بازار مشاهده کنید.

  • کارکرد سیستم های ایرلس به چه صورت است ؟

درحقیقت هدف از نام گذاری چنین سیستم‌هایی، اشاره به بخش اصلی این سیستم‌های پاشش رنگ است. چراکه وظیفه تمام عملیات‌ها و فرآیندهای مربوط به این سیستم مانند مکش، پمپاژ و کنترل فشار پمپاژ رنگ به عهده آن است. به‌طور معمول تمامی دستگاه‌ها و سیستم‌های ایرلس، بخش پمپ وجود دارد.

در ارتباط با عملکرد و کارکرد بخش پمپ که به آن بخش سیال نیز گفته می‌شود، باید بگوییم که پمپاژ تحت فشار بسیار بالای رنگ از طریق لوله رنگ ایرلس به سوی گان و نازل، به عهده بخش پمپ یا بخش سیال سیستم‌های ایرلس است. به علاوه یک پمپ ایرلیس نیروی موردنیاز خود برای حرکت را از طریق یک موتور بنزینی یا الکتریکی، هیدرولیکی یا بادی دریافت می‌کند.

پاشش رنگ

  1. سیستم های پاشش رنگ پیستوله بادی یا ایراسپری

تمامی این سیستم‌ها به‌طور معمول در دو حالت برقی و پنوماتیک تولید شده و برای پاشش رنگ و مایعات مورد استفاده قرار می‌گیرند، به عنوان مثال از جمله رایج‌ترین مایعاتی که از پیستوله‌های بادی برای پاشش آن‌ها استفاده می‌شود می‌توان به قیر و گازوئیل اشاره کرد.

درحال حاضر صرفه جویی در زمان به یکی از دغدغه‌های انسان امروزی تبدیل شده است به همین دلیل استفاده از این پیستوله‌های بادی یا ایراسپری‌ها، هم در کنار صرفه‌جویی در هزینه‌های مربوط به تهیه رنگ و مایع، به جای استفاده از قلمو رنگ به شما در صرفه‌جویی زمان هم کمک می‌کند. چراکه سرعت رنگ آمیزی با استفاده از این پیستوله‌های بادی یا ایراسپری‌ها، در مقایسه با قلمو بسیار بیشتر بوده و همچنین دیگر در هنگام رنگ آمیزی شما احساس خستگی نمی‌کنید.

در حقیقت نام این سیستم به نوع نیروی موردنیاز برای راه‌اندازی چنین سیستم‌هایی اشاره می‌کند. چراکه انواع مختلفی از این پیستوله‌ها مانند پیستوله‌های برقی، پیستوله‌های بدون باد یا به اصطلاح ایرلیس در رنگ آمیزی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. به علاوه مدل‌های مدرن‌تر و امروزی‌تر چنین پیستوله‌هایی برهمین اساس و طبق همان مکانیسم و کارکرد هم نسلان گذشته خود، طراحی و تولید می‌شوند.

همان مکانیسمی که توسط فشار باد تولید شده در کمپرسور باد، رنگ داخل مخزن پیستوله به سطح موردنظر شما پاشیده می‌شود. به عبارت دیگر، عملکرد و اساس کلی کارکرد پیستوله‌های بادی به این صورت است که کمپرسور هوا به عنوان منبع تغذیه، باد موردنیاز این دستگاه برای انجام عملیات پاشش را تولید می‌کند و توسط این باد، رنگ داخل مخزن به سطح موردنظر شما پاشیده می‌شود.

همچنین استفاده از پیستوله‌های بادی به دلیل اینکه قابلیت‌هایی بیشتری همچون تنظیمات مختلف، پاشش یکنواخت، وزن سبک و طول عمر بالا نسبت به پیستوله‌های برقی، دارد ابزارهای مفید و پرکاربردتری به حساب می‌آیند. به علاوه برخورداری از تنظیمات مختلف که معمولا شامل سه نوع تنظیم برای نوع پاشش، عرض پاشش و کنترل فشار هوا است. ضمنا وجود چنین تنظیماتی تاثیر بسیار زیادی روی کیفیت پاشش این پیستوله‌های بادی داشته است.

به علاوه در خصوص عملکرد و کارکرد مدل برقی این پیستوله‌ها نیز باید بگوییم که انرژی موردنیاز آن‌ها برای انجام عملیات پاشش رنگ توسط یک منبع تغذیه برق تولید می‌شود. به عبارت دیگر در ساختار این دستگاه یک موتور با مکانیزم اسپری در یک پوشش فلزی یا پلاستیکی قرار داده شده است.

البته این موتور امکان ذخیره سازی مقداری هوا را نیز در خود دارد که هنگام استفاده از پیستوله‌های برقی، این هوا همراه با رنگ به بیرون پرتاب می‌شود. همچنین به نوعی این شیوه عملکرد پاشش رنگ در پیستوله‌های برقی یعنی ذخیره مخلوط هوا و رنگ در مخزن خود و تبدیل آن به ذرات پودر شده و سپس انجام عملیات پاشش، رایج‌ترین مکانیسم عملکرد مربوط به این پیستوله‌های برقی است.

سخن آخر

به عنوان نتیجه‌گیری پایانی می‌توان گفت که با استفاده از انواع مختلفی از سیستم‌های پاشش رنگ ، سرعت کار رنگ آمیزی شما به‌طور چشمگیری افزایش پیدا خواهد کرد و در عین حال استفاده از چنین سیستم‌هایی راهکار مناسبی برای افرادی خواهد بود که به دنبال صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌های خود هستند و ضمنا به دنبال آنند که رنگ آمیزی آن‌ها بالاترین کیفیت را داشته باشد.

همچنین قبل از هر اقدامی نسبت به خرید یا استفاده از سیستم‌های پاشش رنگ مختلف، حتما با افراد مختصص و کارشناسان مجرب این حوزه مشورت کنید. چراکه این افراد می‌توانند اطلاعاتی بیشتری در مورد نجوه و چگونگی رنگ آمیزی سطوح مختلف، اینکه کدام سیستم و دستگاه برای چه وسعت سطحی مناسب است و اینکه استفاده از کدام یک از این سیستم‌ها به‌صرفه بوده و شما را برای رسیدن به هدف‌تان کمک می‌کند.